BLIŽI SE VINCEKOVO Virovitička Udruga vinogradara i voćara “Sv. Vinko” i ove godine priprema proslavu ovog vinogradarskog blagdana

Vinogradarski blagdan Svetog Vinka ili Vincekovo koji se obilježava svake godine 22. siječnja, datum je kad će se svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputiti u gorice, svome vinogradu. To vrijedi i za vikendaše koji imaju tek brajdu, ali i za sve one zainteresirane koji vole stare običaje, prirodu i dobru kapljicu.

Znaju to i u Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica koji Vincekovo, obilježavaju od 1993. godine. Tradiciju tadašnjih entuzijasta koji su udrugu osnovali upravo te godine povodom „Vincekova“, nastavili su i mlađi naraštaji, a danas kada će upravo na taj datum udruga proslaviti 27 rođendan, razgovarali smo s predsjednikom tih štovatelja vinske kapljice Matom Anićem.

– Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti – napomenuo je Mato koji je ukratko objasnio „proceduru“.

– Gazda vinograda će ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. I ovogodišnji program Vincekova održat će se na mjestu budućeg vidikovca u prigradskom virovitičkom naselju Sveti Đurađ, odnosno u tamošnjoj kapeli svetog Jurja gdje će u srijedu 22. siječnja s početkom u 14 sati biti blagoslov vinogradara i njihovih vinograda, a nakon toga na obližnjem zemljištu predviđenom za izgradnju vidikovca Sv. Vinko, obaviti će se ceremonijal orezivanja i posvete vinove loze, čime će se simbolično obilježiti početak radova u vinogradima – napomenuo je Mato Anić koji je tim povodom pozvao sve članove svoje Udruge kao i sve zainteresirane građane da zajedno obilježe početak vinogradarske godine na Vincekovu u Svetom Đurađu kojeg Udruga organizira u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Viroviticom.

– Svi su dobrodošli, bit će dobrog jela, peći će se kobasice i slanina, piti dobra vinska kapljica, a sve to kao i svake godine bit će popraćeno pjesmom i svirkom virovitičkih tamburaša koji, vjerujte mi, dobro znaju svoj posao – rekao je predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Virovitica Mato Anić. (www.icv.hr, bs)

Skip to content