Biljke cvjetaju u studenom: Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica gradonačelnika i diplomirana inženjerka agronomije pojasnila pojavu i posljedice

Neuobičajeno visoke temperature u studenom “zbunile” su biljke pa su ponovno, po drugi put ove godine, počele cvjetati voćkarice, ukrasne biljke i grmovi, poput gloga, kestena, forzicija, jorgovana, “kozje krvi” i brojnih drugih.

Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika, inače diplomirana inženjerka agronomije zadužena za “zelena pitanja u Gradu”, kaže, kako je cvjetanje biljaka u studenom već zabilježeno i ranijih godina, ali da je ove posebno izraženo.

Klimatske promjene razlog su zbog kojeg su temperature iznadprosječno tople za ovaj dio godine, pa biljke jednostavno nisu imale kada proći fazu pripreme za zimu, već su “ostale u jeseni”. I to ranoj.

vlasta honjek 1

– Vidljivo je to posvuda, listovi drveća još su uvijek u zelenoj boji, s mnogih drveća lišće još nije niti otpalo, a dio drveća i voćkarica lista ili cvjeta po drugi put ove godine. Biljke misle da je proljeće i to će se odraziti i na sljedeću godinu. Možemo očekivati da te biljke koje su sada procvjetale vjerojatno neće dati ploda nagodinu, osim ako ipak zahladi pa se uspiju spasiti one biljke koje su sada tek u fazi zatvorenog pupa – smatra V. Honjek-Golinac.

“Produžena jesen” razlog je zbog kojeg su privremeno na čekanju uobičajeni radovi u cvjetnjaku, vrtu i voćnjaku, kaže. Biljke su pune sokova pa će za njih biti štetno vađenje, obrezivanje ili presađivanje, za što se inače studeni i čeka.

vocke

– Dok se dnevne temperature ne spuste, pri čemu bi najviša dnevna trebala biti maksimalno 5 stupnjeva, ne preporuča se ništa raditi s biljkama, one su u svojoj vegetaciji i ne treba ih dirati.

U kontaktu smo s rasadnicima zbog novih drvoreda na području Virovitice, koje ćemo početi saditi čim to vremenske prilike dopuste. Računamo kraj studenog, no vidjet ćemo što će nam vrijeme donijeti – naglašava V. Honjek-Golinac.

Zasad, dakle, biljke ne bi trebalo dirati dok se studen ne vrati u studeni, odnosno dok se dnevne temperature od 15 Celzijevih stupnjeva, koliko prosječno iznose ovaj tjedan, ne padnu za barem 10 stupnjeva i više.

(www.icv.hr, mlo, foto: K. Paljar)

IMG 9876 Custom

Skip to content