Biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ po 20. put prošla kroz Viroviticu

Na inicijativu nekoliko Hrvata, koji su živjeli u Ljubljani, među kojima je bio rođeni Virovitičanin Milan Pavelić, danas davne 2003. godine krenula je biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”.

Po jubilarni 20. put danas (četvrtak) je biciklistička karavana zastala u Virovitici. Uz Gradsku glazbu i žitelje Virovitice, dočekali su je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Dobro došli u grad na pola puta između Zagreba i Osijeka. Nalazimo se u centru grada ispred povijesnog dvorca Pejačević, koji krasi centra Virovitice.Danas imamo čast da po 20.puta ugošćujemo karavanu prijateljstva Ljubljana – Vukovar. Vjerujem da ćemo i sljedećih 20 godina dočekivati karavanu na ovom mjestu. Na ovaj način gradimo dobro prijateljstvo i stvaramo čvrste veze u budućnosti– tom prilikom izjavio je Ivica Kirin slovenskoj TV ekipi.

Posebno uzbuđen bio je Milan Pavelić, kojega je kao i svake godine dočekala njegova sestra.

Danas smo po 20. puta u Virovitici. Nismo vozili samo dvije godine za vrijeme korone. Svaki puta smo se zaustavili u Virovitici. Jedini sam sudjelovao u svih 20 karavana. Danas me sreća nije poslužila, jer sam u Suhopolju, zbog kvara na biciklu morao prijeći u auto. Posebno sam ponosan što smo u najljepšem gradu na svijetu u Virovitici. Grad gdje sam se rodio, gdje sam odrastao, završio gimnaziju i počeo raditi. Gdje sam se oženio i gdje sam krstio djecu. Virovitica je za mene nešto posebno. Ovaj doček u Virovitici mogu pripremiti samo ljudi, koji znaju zbog čega ov karavan postoji. Svima mogu reći jedno veliko hvala, u jednom dahu nam j rekao Milan Pavelić.

Nakon izmjene prigodnih poklona, okrijepe i popravka bicikala predstavnici grada i sudionici karavane zapalili su lampione ispred spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima u domovinskom ratu, koje se nalazi ispred Policijske uprave virovitičko – podravske.

Karavana je nastavila put prema Đurđevcu.

Skip to content