Biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ po 18. put prošla kroz Viroviticu

Jučer (četvrtak) je po 18. put kroz Viroviticu prošla biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“. Hrvati koji žive u Sloveniji 2003. godine krenuli su na biciklističku karavanu od Vukovara do Ljubljane kako bi pokazali svoju povezanost s domovinom, a nadasve gradom herojem Vukovarom.

Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, biciklisti su po 18. put krenuli na svoj put. Jedna od stanica im je bila i Virovitica gdje su ih dočekali zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac i pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, u pratnji Gradske glazbe i mažoretkinja.

Ovdje ćete uvijek biti rado viđeni gosti. Kao i svaki puta do sad želimo vam dobrodošlicu u naš grad, osjećajte se ugodno i veselimo se ponovnom susretu – rekla je Honjek-Golinac.

Na riječima dobrodošlice zahvalio je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva Ljubljana Milan Pavelić.

Došli smo u, za mene, najljepši grad na svijetu. Ovdje sam rođen. Iako već 50 godina živim izvan ovog grada, kada dođem u Viroviticu uvijek osjećam se uzbuđeno – u emotivnom istupu rekao je Milan Pavelić, kojeg je dočekala i njegova sestra Đurđica Šarić.

Milan Pavelić ove godine Put prijateljstva, zbog lakše ozlijede, nije prošao biciklom, već se vozio u pratećem vozilu, ali je obećao da ćemo ga iduće godine ponovno vidjeti na biciklu.

Nakon izmjene prigodnih poklona, okrijepe i kraćeg odmora, članovi karavane i predstavnici Grada paljenjem lampiona odali su počast poginulim policajcima u Domovinskom ratu na spomen obilježju kraj Policijske uprave virovitičko-podravske.

Potom su sudionici karavane nastavili su svoj put do Đurđevca, gdje će prenoćiti. Drugu dionicu će voziti u petak od Đurđevca do Samobora, gdje je predviđeno iduće noćenje. Treću dionicu voze u subotu do Samobora do Ljubljane.

(www.icv.hr, mš; foto: M. Šolc i M. Bašić)

Skip to content