BAZEN U VIROVITICI: Građanima predstavljeno idejno rješenje bazenskog kompleksa koji će se graditi na prostoru bivše vojarne

Građanima Virovitice jučer je na javnoj tribini u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen idejni projekt izgradnje gradskog bazena u Virovitici. Bazenski kompleks predviđen je kao proširenje turističke ponude grada, a gradit će se na prostoru bivše vojarne. Sadržaje koji su predviđeni u sklopu projekta javnosti je predstavila Irena Šlopar iz Quantum studija d.o.o. koji je izradio idejno rješenje, a uvodno je o samom projektu govorio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji je, između ostalog, istaknuo zašto je kao lokacija budućeg bazena odabran prostor bivše vojarne. – Radi se o našem zemljištu, na tom prostoru gradit će se i hala za Viroexpo, a u planu su i novi sadržaji te ćemo sportaše i rekreativce okupiti na jednom mjestu. Parcela uz bazen prema zapadu predviđena je za hotelski smještaj, za što već imamo zainteresirane. Cilj nam je posjetiteljima ponuditi mnogo više od samog kupanja, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Idejnim rješenjem predviđena je izgradnja dva otvorena bazena, odnosno olimpijskog bazena s tribinama te bazena za malu djecu sa s nadstrešnicom. Kompleks bi sadržavao i dvije zgrade opremljene kabinama i spremištem, dvije zgrade ugostiteljske namjene sa sanitarnim čvorovima, a tu je i ostala prateća oprema kao što su ležaljke, suncobrani, koševi za otpatke…

Prema riječima Irene Šlopar, u planu je i hortikulturno uređenje, sadnja humaka s cvjetnim nasadima te sadnja bjelogoričnog drveća radi hlada, a bazenski kompleks projektiran je kao ekološki efikasan i energetski učinkovit s ciljem da troškovi funkcioniranja i održavanja budu održivi za javne financije.

Nakon prezentacije otvorena je javna rasprava, a građane je najviše zanimalo zašto se neće graditi kompleks zatvorenih bazena kako bi se koristili tijekom cijele godine, a ne samo za ljetnih mjeseci. Gradonačelnik Ivica Kirin odluku o gradnji izgradnji bazena otvorenog tipa opravdao je visokim troškovima održavanja izdvojivši pritom primjere gradova koji su u dubiozama zbog troškova zatvorenog bazena. – Cilj nam je omogućiti našim građanima kupanje u gradu, no kada bismo sada krenuli u projekt izgradnje bazena zatvorenog tipa, cijena kupanja više ne bi bila 5 kuna za djecu i 10 za odrasle, već bi ona prelazila 30 kuna, istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin najavivši ujedno kako je gradnja zatvorenog bazena u planu u sklopu projekta izgradnje treće osnovne škole.

Grad Virovitica planira Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova prijaviti izgradnju treće osnovne škole koja bi se također gradila na prostoru bivše vojarne i koja bi, uz dvodijelnu dvoranu, imala i zatvoreni bazen. Tako imali bismo gotovu strojarnicu i manje troškove održavanja, rekao je gradonačelnik Kirin dodavši da će bazen učenici koristiti kao sportsko-rekreacioni objekt. (virovitica.hr; foto: Martina Bašić)

Skip to content