Antun Vrbenski dobitnik Zlatne plakete „Grb Grada Virovitice“ za životno djelo

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Lahorska Weiss dodijelili su Antunu Vrbenskom Zlatnu plaketu „Grb Grada Virovitice“ za životno djelo.

 Glumac Antun Vrbenski dio je obitelji Vrbenski koja je ostavila dubok trag u Kazalištu Virovitica. Profesionalni glumački put započeo je 1. listopada 1964. godine. Od tada do danas odigrao je preko 170 uloga. Bio je Polonije u Hamletu, Dužd u Otelu, Maro u Dundu Maroju, Osvald u Sablastima, Clitandre u Georgu Dandinu, Hasanaga u Hasanaginici, Marko Barić u Bez trećega, Jazon u Medeji, Arnolph u Školi za žene, Horvat u Vučjaku, Jurica Babić u Volim Njofru, Cleante u Tartuffu, Čaruga u Čarugi, Conte u Krčmarici Mirandolini, Ilja u Požaru strasti

Osim u kazalištu, igrao je i u filmovima Letači velikog neba, Vlak u snijegu, Holding; TV serijama Nepokoreni grad, Kapelski krijesovi, Gruntovčani, Vrela; TV dramama Pucanj, Pijanist i Razmeđa, te TV adaptacijama predstava Bez trećega i Saćurica i šubara.

Ulogom u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja, u sezoni 2001/2002, obilježio je četiri i pol desetljeća na virovitičkoj pozornici, a za dugogodišnji rad nagrađen je 2002. godine priznanjem Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Godine 2010. otišao je u zasluženu mirovinu, dok je njegova supruga, glumica Biserka Vrbenski, koja je s njim dijelila, kako privatni, tako i život na sceni, u mirovinu otišla godinu dana kasnije. I nakon umirovljenja Antun Vrbenski svoje dane provodi radno, igrajući i dalje u svom kazalištu, pružajući tako radost i onim mladim ljubiteljima teatra koji ga još nisu imali prilike vidjeti na daskama što život znače, a svojim mlađim kolegama ostaje i dalje velika podrška i dragi učitelj.

Skip to content