Alen Bjelica: Nastavljamo s pomoći roditeljima na početku školske godine; u narednom periodu očekuje nas izgradnja dvije škole i novog vrtića

Osnovnoškolci pomalo odbrojavaju do početka ljetnih praznika, a koja su ulaganja i programi obilježili nastavnu godinu na izmaku te što školarce i njihove roditelje čeka već na jesen, otkrio nam je Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice.

Možete li nam reći koliko je djece bilo obuhvaćeno produženim boravkom u osnovnim školama na području Virovitice i s kojim je iznosom Grad pomogao roditeljima u njegovu financiranju?

–  U osnovnim školama kojima je osnivač Grad Virovitica, OŠ „Vladimir Nazor“ i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, u ovoj školskoj godini u program produženog boravka bio je upisan 101 učenik, konkretno 58 učenika u Brlićima i njih 43 u Nazorima. Sam Grad Virovitica za financiranje produženog boravka izdvaja oko 200.000 eura, čime pokriva punu cijenu, a roditelji plaćaju 66,36 eura mjesečno. Fiksnu cijenu produženog boravka donijeli smo u vrijeme kada je tržište energenata postalo nestabilno kako roditeljima ne bismo dodatno opterećivali kućni budžet, pa troškove iznad te fiksne cijene pokriva Grad i u njih ulazi i cijena energenata i prehrana, odnosno oni obroci koje osiguravamo za djecu mimo obroka koji plaća Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Na koji način će Grad pomoći roditeljima u novoj školskoj godini? Što će učenicima biti besplatno ili sufinancirano od jeseni?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i ove će godine osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, odnosno udžbenike koji su obavezni i koji ulaze kao eksperimentalni u pojedine razrede. Grad Virovitica će, kako bi rasteretio roditelje što je više moguće u opremanju školaraca za nadolazeću školsku godinu, kupiti radne materijale za učenike od 1. do 4. razreda. Kupit će radne materijale za škole kojima je osnivač: OŠ „Vladimir Nazor“, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te za Katoličku osnovnu školu, s time da će nam ih Virovitičko-podravska županija ove godine sufinancirati s 50 posto.

Grad Virovitica nastavlja i s osiguravanjem besplatnog prijevoza učenika koji pohađaju škole kojima jer Grad osnivač. Cilj je da djeca sigurno stignu do škole i vrate se svojim kućama, a na ovaj način Grad Virovitica ujedno pomaže i roditeljima kako bi jednostavnije mogli organizirati odlazak djece u školu. Za besplatne radne materijale predviđeno je oko 66,5 tisuća eura, a za prijevoz 212.800 eura.

Također, i u novoj školskoj godini Grad Virovitica će s partnerima, osnovnim školama Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimir Nazor te Razvojnom agencijom VTA, nastaviti s provedbom projekta „Korak u život jednakih mogućnosti“ kroz koji se osiguravaju pomoćnici u nastavi.

Koji se noviteti planiraju za novu školsku godinu?

Dobili smo suglasnost nadležnog Ministarstva za treću osnovnu školu u Virovitici te je završena izrada glavnog projekta, kao i izmjena i dopuna građevinske dozvole. Trenutno smo u fazi prijave škole za stopostotno financiranje preko NPOO-a. Izgradnjom treće osnovne škole ostvarit ćemo sve zakonom propisane uvjete da svoj djeci s upisnog područja grada Virovitice osiguramo iste uvjete za pohađanje nastave u jednoj smjeni te tako ispuniti uvjete za cjelodnevnu školu. Kroz ITU mehanizam realizirat ćemo i projekt nove Glazbene škole s koncertnom dvoranom, a uskoro nas za isti očekuje potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Realizacijom ovog projekta stvorit ćemo uvjete za razvoj novih kulturnih i obrazovnih sadržaja, poboljšane uvjete za srednjoškolsku nastavu, koncertnu dvoranu za potrebe škole i kulturnih manifestacija te u konačnici osigurati sve preduvjete za osnivanje umjetničke škole, što će uz glazbeno uključivati i plesno obrazovanje. Osim dviju novih škola očekuje nas i izgradnja novog vrtića na prostoru bivše vojarne, uz treću osnovnu školu. Novi vrtić će pohađati 206 mališana, a već sada je za njega velika potreba kako bismo zadovoljili sve potrebe pri upisu koje imamo. Isto tako, time bismo ostvarili preduvjet obvezne predškole, tzv. nultog razreda u trajanju od 750 sati godišnje. Uz izgradnju novih objekta odobren nam je i projekt energetske obnove Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Virovitica, kao i Zgrade 1 Dječjeg vrtića „Cvrčak“, odnosno stare zgrade COOR-a…

Koliko godišnje Grad ulaže u škole kojima je osnivač i što pritom financira?

U ovoj je godini Grad Virovitica za investicijsko održavanje objekata školstva izdvojio 20-ak tisuća eura, a tu su i brojni projekti koje provodimo. Ove školske godine obnovili smo igralište OŠ Ivane Brlić-Mažuranić koje je sada multifunkcionalno i koristi se za šest sportova, a vrijednost radova iznosila je 81.250 eura. Novo igralište, košarkaško i malonogometno, vrijedno više od 73.000 eura, izgrađeno je i pri Područnoj školi u Rezovcu, a mališani su kod Zgrade 2 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ dobili nova igrala, za što je izdvojeno 33.150,00 eura. U COOR-u, Zgradi 5 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić rekonstruiran je sustav grijanja i hlađenja, Brlići su obnovili i krovište razredne nastave, a na Zgradu 3 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ postavljeni su solari. Investicijsko održavanje nastavljamo i dalje.

(icv.hr, virovitica.hr)

Skip to content