Albanija – novi izlagač na virovitičkom sajmu

Nova zemlja izlagač na „Viroexpu“ je Republika Albanija, zemlja koja uspješno provodi politiku održavanja makroekonomske stabilnosti, općenito postigavši ciljeve MMF-a.Nova zemlja izlagač na „Viroexpu“ je Republika Albanija, zemlja koja uspješno provodi politiku održavanja makroekonomske stabilnosti, općenito postigavši ciljeve MMF-a. Zemlju čija poljoprivreda u BDP-u sudjeluje s visokih 23 posto, industrija 21,5 posto, a usluga 55,7 posto predstavlja tvrtka „Kantina-E-Veres „Cobo“ iz grada Berat koja se bavio proizvodnjom vina i rakija od oraha. Gospodarski rast Albanije pozitivno se ocjenjuje, obuzdana je inflacija, privatizacija malih i srednjih poduzeća je uglavnom provedena, te je ostvareno relativno fleksibilno tržište radne snage.

Albanija u okviru svoje regije je postigla znatnu liberalizaciju tržišta. Vlada poduzima mjere u suzbijanju kriminala, ekonomskom poticanju gospodarskih aktivnosti i trgovine, posebno u privlačenju stranih ulaganja. U svojem razvoju Albanija se trudi izbjegavati zaduživanje u inozemstvu, već se oslanja na razvojnu pomoć velikih institucionalnih investitora – EBRD-a, Svjetske banke, IBRD-a, Pharea i drugih sredstava EU-a.

Ugovor o slobodnoj trgovini Hrvatske i Albanije potpisan je 2002. godine. Prema podacima HGK Županijske komore Virovitica, vanjskotrgovinska razmjena između Republike Albanije i Virovitičko – podravske županije, 2002. godine iznosila je 54.000 američkih dolara. U prvih šest mjeseci 2008. godine ta je razmjena iznosila je 293.000 američkih dolara. Virovitičko-podravska izvezla je robe u vrijednosti 188.000 (najviše keramičke pločice), dok je uvoz iznosio 105.000 američkih dolara (uglavnom voće i povrće) što znači da ostvaren je suficit u iznosu od 83.000 američkih dolara. (vpz.hr)

Skip to content