Aktivnosti u Dječjem vrtiću CVRČKU povodom 6. Dana medijske pismenosti

Šesti Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održavaju se od 24. do 30. travnja 2023. Ove godine slogan Dana medijske pismenosti je “U ravnoteži – online i offline”, a fokus je na utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih, kao i na problemu dezinformacija te važnosti kritičkog promišljanja i medijskog obrazovanja.

U sklopu 6. Dana medijske pismenosti 2023. tri skupine: ‘Frendići’, ‘Zvončići’ i ‘Bubamarice’ aktivno su se uključile realizacijom različitih sadržaja, aktivnosti, radionica za djecu, posjeta.

Planirano:

 • MEDIJI – OD TISKANIH DO DIGITALNIH (‘Bubamarice’)
  Kroz različite vrste medija djeca će se upoznati s temom oralne higijene te će im se pojasniti razlika između stvarnog i virtualnog doživljaja.
 • “ŠTO JE STVARNO, A ŠTO NE?”; “TJEDNI LIST SKUPINE”; “KAMERA-PRIČALICA” (‘Zvončići’)
  Tijekom cijeloga tjedna djeca će samostalno fotografirati događanja u skupini. Na kraju tjedna isprintat će se tjednik s tekstovima i fotografijama koje su napravili.
  Izradit će slikopriče, pogledati crtani film te poslušati radio emisiju za djecu. Usporedit će film i radio. Kroz razgovor uz ilustracije i fotografije, djecu će se potaknuti na kritičko promišljanje i zaključivanje. Pripremit će i malu radio emisiju – vremenska prognoza i glazbeni program.
 • LIK I DJELO: MATO LOVRAK (‘Frendići’)
  Djeca će upoznati dva djela Mate Lovraka: “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”. Svakodnevno će se čitati dijelovi knjiga, razgovarati o sadržaju te pripremiti likovne aktivnosti u kojima će izraziti ono što su doživjeli kroz knjigu.
  Pogledat će ekranizacije knjiga – filmove “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”.
  Posjetit će Kulturni centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu. (DV Cvrčak)
Skip to content