Ako geološka istraživanja budu pozitivna u Virovitici će se izgraditi geotermalna elektrana

Jučer su Grad Viroviticu posjetili predstavnici tvrtke PannErgy Polifin Kft. iz Budimpešte koji su prošle godine sa Gradom potpisali Sporazum o suradnji o primarnom iskorištavanju geotermalnih nalazišta koja se nalaze u okolini grada Virovitice.1 1266317365Jučer su Grad Viroviticu posjetili predstavnici tvrtke PannErgy Polifin Kft. iz Budimpešte koji su prošle godine sa Gradom potpisali Sporazum o suradnji o primarnom iskorištavanju geotermalnih nalazišta koja se nalaze u okolini grada Virovitice.
Kako domaća, ali i energetska politika Europske unije podupire eksploataciju obnovljivih izvora energije, pa tako i geotermalnih izvora energije postoji velika zainteresiranost da se ovaj projekt ostvari u interesu zaštite okoliša, opskrbe potrošača i uštede u korištenju primarnih izvora. U ovaj projekt prvi su se uključili Grad Koprivnica i Grad Virovitica, a predlaže se uključivanje i Grada Vukovara, Grada Vinkovaca i Grada Osijeka.

Ukoliko istraživanja pokažu da se u okolici grada Virovitice postoje geotermalna nalazišta (termalna voda min. temperature 110°C ili u slučaju daljinske topline 85ºC ovaj Sporazum bi uključio gradnju geotermalne elektrane kapaciteta od 4 do 11 MW za koju Grad Virovitica mora osigurati lokaciju. Grad Virovitica dostaviti će podatke od INA-e i Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva RH o geološkim istraživanjima na području grada Virovitice koji se odnose na termalne vode, te pokrenuti postupak za dobivanje potrebnih dozvola kako bi se voda mogla eksploatirati. Nakon završetka sastanka gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin posebno je naglasio da bi eventualna realizacija ovog projekta osim prioritetne proizvodnje el. energije kroz opskrbu toplom vodom smanjila troškove grijanja građana za oko 20%, te uvelike pomogla i u unapređenju poljoprivrede na našem području kroz mogućnost grijanja staklenika kao i njihovo navodnjavanje.

Skip to content