Agroexpo 2018: Objavljen je Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 13. županijsko i 10. međunarodno ocjenjivanje meda

Virovitičko-podravska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica, na temelju Zaključka Organizacijskog odbora sajamske manifestacije Agroexpo i 13. Županijskog ocjenjivanja, izložbe meda i pčelinjih proizvoda i 10. Međunarodnog ocjenjivanja meda, a u suradnji s pčelarskim udrugama na području Virovitičko-podravske županije, objavili su Javni poziv za prikupljanje uzoraka meda za 13. Županijsko i 10. Međunarodno ocjenjivanje meda.

Na natjecanje se mogu prijaviti svi zainteresirani pčelari, popunjavanjem obveznog obrasca Prijavnice te dostavljanjem uzorka meda. Javni poziv može se vidjeti ovdje, a prijavnica ovdje.

Obrazac prijavnice moguće je dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, a dostupan je i na stranicama: www.vpz.hr u rubrici ”Natječaji”

Prijavnicu je potrebno čitko popuniti te dostaviti na navedenu adresu zajedno sa uzorcima meda.

Uzorke meda natjecatelji dostavljaju u staklenci zapremine cca 400 g. meda. Svaki uzorak sastoji se od tri staklenke.

Uz svaku staklenku obvezno je priložiti (ne lijepiti na staklenku) sljedeće podatke:

  • ime i prezime pčelara (naziv OPG-a / obrta)
  • evidencijski broj pčelara
  • točna adresa i sjedište
  • vrsta meda i područje (lokalitet) s kojeg med potječe
  • godina proizvodnje
  • naziv pčelarske udruge

Staklenke moraju biti punjene do početka vrata staklenke, a nikako do poklopca. Staklenke u kojima se dostavljaju uzorci moraju obavezno biti nove, prethodno ne korištene i poklopljene novim metalnim poklopcem. Med ne smije biti kristaliziran.

Prijave i uzorci dostavljaju se najkasnije do 31. kolovoza 2018. godine na adresu: Virovitičko-podravske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove, Trg Lj. Patačića 1, 33000 Virovitica, 033/638-140 (kontakt osoba: Predrag Mrmoš) ili 033/638-170 (kontakt osoba: Dario Ripli).

Svi uzorci natjecatelja s liste prijavljenih koji ispunjavaju formalne uvjete propisane unutar ovog javnog poziva, označavaju se šifrom koja tada zamjenjuje osobne podatke o natjecatelju. Tako označeni uzorci dostavljaju se Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije na daljnji postupak analize fizikalno – kemijskih svojstava meda.

Organoleptičko ocjenjivanje i obradu rezultata svih prikupljenih bodova provodi Ocjenjivački sud pri HGK – ŽK Virovitica.

Ocjenjivanje se provodi sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Codex Alimentarius standarda za med Europske unije.

Nepotpune i nepravovremene prijave i uzorci koji ne udovoljavaju propisanim formalnim uvjetima neće se razmatrati i vraćaju se podnositeljima.

Odluka o odabiru najboljeg meda u 2018. godini i rezultati ocjenjivanja biti će javno objavljeni u prigodi obilježavanja sajamske manifestacije „Agroexpo 2018“ Virovitičko-podravske županije koja će se održati 22. rujna 2018. godine u Virovitici. (www.vpz.hr, Fotografija: Ilustracija)

Share Button

Pin ItEmail

Skip to content