AGLOMERACIJA VIROVITICA: Javnosti predstavljene odrađene i predstojeće aktivnosti u sklopu najvećeg projekta na području županije

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskoj knjižnici Virovitica u srijedu, 28. studenog održano je javno predstavljanje projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica“, najvećeg projekata na području Virovitičko-podravske županije. Projektom, čiji je nositelj tvrtka Virkom, uređuje se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području grada Virovitice i dijela općina Špišić Bukovica i Lukač, odnosno, aglomeracije Virovitica.

Uvodno se nazočnima u ime domaćina obratila direktorica tvrtke Virkom Margareta Ptiček koja je istaknula kako je riječ o najznačajnijem infrastrukturnom projektu projekt koji tvrtka provodi.
– Dosta toga je već napravljeno i izgrađeno, a uskoro nas očekuje još jedna važna aktivnost – potpisivanje ugovora o izgradnji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s kojim će se znatno poboljšati kvaliteta vodno-komunalna infrastrukture – istaknula je direktorica Ptiček.

Inače, s pripremom dokumentacije za ovaj 147 milijuna kuna vrijedan projekt krenulo se još 2011. godine, a 2015. prijavljen je na javni poziv Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda.
– S konkretnim radovima krenulo se 2016. godine, a ugovor vrijedan 48 milijuna kuna (prva faza), realiziran je u 2017. godini kada su izdane sve uporabne dozvole te je omogućen priključak na kanalizaciju našim sugrađanima i mještanima naselja Brezik i Špišić Bukovica. Aktivnosti koje nam predstoje su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, nabava opreme za održavanje cijelog sustava, među kojom su vozila za čišćenje kanalizacije, vozila za snimanje i detekciju kvarova unutar kanalizacije te uspostava GIS sustava odvodnje otpadnih voda, rekao je upravitelj tvrtke Virkom i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić.

O tome što ovaj projekt znači za njihove općine govorili su načelnici Špišić Bukovice Hrvoje Miler te Lukača Đuro Bukvić.

U prvoj fazi projekta postavljena je kanalizacija u virovitičkim prigradskim naseljima, odnosno dovedena je do svake obiteljske kuće. Napravljeno je oko 36 kilometara kanalizacijske mreže u Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, 13 crpnih stanica te 13 mjerno regulacijskih okana koja će pridonijeti regulaciji vodoopskrbe, odnosno smanjenu gubitaka.
– Grad Virovitica je gotovo 100 posto pokriven odvodnjom, a gradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda napokon ćemo dobiti vlastiti uređaj za pročišćavanje visokog stupnja čime će se riješiti cjelovita odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda. Ovim projektom ujedno stvaramo pretpostavke za ekološki održivu sredinu jer dajemo maksimalno kako bi štetni utjecaji na okoliš bili minimalni, rekao je gradonačelnik Kirin.

Najveći pojedinačni projekt koji se trenutno realizira trenutno na području naše županije pohvalio je i župan Igor Andrović.
– Ovo je projekt gdje vidimo sinergiju Grada Virovitice sa susjednim općinama, ali i s resornim ministarstvima i Hrvatskim vodama. Onima koji sudjeluju u projektu čestitam na upornosti jer ovaj projekt ima velik učinak na kvalitetu života stanovnika, kazao je župan Andrović istaknuvši kako se nada da će u budućnosti cijela županija biti pokrivena sustavima aglomeracija jer se u tom smjeru i krenulo.

Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu, čestitao je svim sudionicima projekta na do sada postignutim rezultatima istaknuvši kako bez vodnokomunalne infrastrukture nema ozbiljnog razvoja, isto kao što sufinanciranje putem EU fondova nema alternative.

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica” vrijedan je 147.246.575 milijuna kuna, od čega se 70 posto sufinancira bespovratnim EU sredstvima.
Cjelokupan projekt sufinancira se iz dva programska razdoblja: iz Operativnog programa zaštite okoliša 2013-2017. (faza I.) te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. (faza II.). (virovitica.hr; fotografije: M. Bašić i M. Rođak)

Skip to content