9. županijski susreti umirovljenika okupili preko 1.000 sudionika: Umirovljenici pokazali mlađima što znači uživati u životu

Pjevaju, plešu, bave se sportovima, otkrivaju radost u zlatnoj dobi – sve to pokazali su i u nedjelju 22 udruge umirovljenika te Dnevnog boravka iz Virovitice, od Pitomače do Zdenaca, a koji su sudjelovali na 9. Susretima umirovljenika Virovitičko-podravske županije.

Susreti su održani u novom prostoru Viroexpa koji je izgrađen sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Virovitičko-podravske županije, a u sklopu Razvojnog sporazuma Slavonije, Baranje i Srijema.

Susret je tradicionalno organizirala Virovitičko-podravska županija, čiji su djelatnici bili na raspolaganju umirovljenicima – od kuhanja graha do posluživanja piva, vode i sokova, brige oko organizacije i da sudionicima baš ništa ne bi nedostajalo. Otvorio ih je saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić koji je ovakve susrete ocijenio važnima, zbog, kaže, razmjene iskustava i nastavku onih prijateljstava koje su umirovljenici stekli još za radnog vremena.

Pozvao sam ih da i dalje budu u službi društva, da budu i dalje sportski aktivni i njeguju u zdravom tijelu zdrav duh. Država povećanjem proračuna polako diže i mirovine, ali znamo da je to još uvijek daleko od onog iznosa, koji se treba ostvariti u sustavu kada na jednog umirovljenika dolazi tri zaposlenih. Danas je sustav takav da na jednog umirovljenika imamo 1,2 zaposlenika i to moramo mijenjati – poručio je Josip Đakić.

U ime organizatora i pokrovitelja, Virovitičko-podravske županije, umirovljenike i goste pozdravio je župan Igor Andrović, istaknuvši zadovoljstvo što se iz godine u godinu na susretima okupi sve više sudionika.

Unatoč tome što smo nekoliko puta mijenjali lokaciju, umirovljenika je sve više, Udruge nam pokazuju kako biti u mirovini ne znači mirovati, naprotiv, one rade sve više i imaju brojne aktivnosti i po tome mogu biti uzor puno mlađim udrugama. Lijepo je da na ovaj način promiču prijateljstvo, da se druže, ali i promiču sport, koji smo pokrenuli prošle godine i pokazao se jako dobrim – ocijenio je župan Igor Andrović.

Da su umirovljeničke udruge, uz društvo, važne i lokalnoj zajednici u smislu pomoći i donošenja važnih odluka, kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

Nama je u Gradu fantastično raditi s umirovljenicima, oni su članovi naše stalne koordinacije, jednom mjesečno se nalazimo sa svih deset udruga umirovljenika koji djeluju na gradskom području, baš kao i s braniteljima. A prekrasno je što oni, koji bi sad trebali samo uživati u životu, još uvijek najviše rade – održavaju domove, organiziraju natjecanja i međusobno se druže – objasnio je Ivica Kirin.

Kad si u mirovini, jako je važno imati s nekim podijeliti par riječi i ispuniti si dan, poručio je Stjepan Virag, predsjednik Matice umirovljenika Virovitičko-podravske županije.

Ovakvi susreti jako puno znače umirovljenicima, da se svi nađemo na jednom mjestu, proveselimo, podružimo, upoznamo. Jer, nekako je najlakše dati novac za rad udruga, no ovo je puno važnije, da se ovako družimo – smatra Stjepan Virag.

Ovoj manifestaciji koja se već devetu godinu održava, između ostalim, nazočila je i saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice, Vlasta Honjek Golinac, načelnici općina Pitomača (Željko Grgačić) i Špišić Bukovice (Hrvoje Miler)… Manifestaciju je vodio Trpimir Markotić.

A prilike je za druženje itekako bilo, kao i za dokazati se i pritom uživati. Na gotovo svakom kutu umirovljenici su mogli nešto novo vidjeti ili isprobati. Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije mjerio im je tlak i razinu šećera u krvi, Dnevni boravak Gradskog društva Crvenog križa i suradnji s Kreativnom udrugom Unikat održao je radionicu izrađivanja ukrasa.
Oni skloniji plesu, mogli su talent pokazati na natjecanju, kao i sportski duh kroz sudjelovanje u povlačenju konopa, bacanju kugle, šahu, nošenju jajeta u žlici te visećoj kuglani. Oko 350 sudionika okušalo se u nekoj od kategorija, pokazuju podatci. Vrijedne umirovljenice mogle su se natjecati i u izboru najbolje dizanice od maka ili oraha.

Da se inače druži i putuje, kaže Marko Solić, inače član dvaju umirovljeničkih udruga, iz Virovitice i Orahovice. Pohađa, ističe, i Dnevni boravak GDCK-a u Virovitici. Uvijek je, kaže, za druženje.

To je ono bitno, a ne da se ljudi zatvore u sebe ili mrko gledaju jedan drugoga. Kroz život treba ići samo pozitivno, jer uvijek može biti i gore – s prepoznatljivim smislom za humor kaže Marko Solić, a koji je kolegama pokazao kako se zna razgibati, ali i zaplesati.

Svoj radni vijek Milenka Legen provela je u Općinskom sudu u Virovitici, a danas uživa kao umirovljenica. Dolazi u Dnevni boravak Gradskog društva Crvenog križa u Virovitici, gdje se druži i uživa. Na susretima je danas pokazala kako se zna i kreativno izraziti.

U subotu smo bili na Sajmu cvijeća u Bundeku, potom u Samoboru na kremšnitama, a danas smo ovdje. Sve je jako lijepo, dok se imamo prilike družiti. Lijepo je da su nam to mladi omogućili – kaže Milenka Legen.

Iz Orahovice su na susrete stigla čak tri autobusa umirovljenika. Predsjednik Udruge koja okuplja 670 članova, Tomo Pleša, kaže kako će ovako velik susret kod njih uvijek imati zeleno svjetlo. Članovi su inače sve samo ne u mirovanju – uživaju u putovanjima, po toplicama. Svaki utorak, kaže, u hotelu imaju ples i večeru.

Iako je mirovina mala, nekad dugo traje – simpatično kaže Tomo koji je zadužen za organizaciju izleta i odmora.

Sve što je moguće, imamo – kaže Tomo, dodavši kako su i na današnje susrete odlučili donijeti dobru volju i pokazati kako mogu i jako vuči uže, dobro pobijediti u beli i pritom se dobro zabaviti.

Zabavila se i Josipa Podgonik, koja je nakon rada u Njemačkoj kao kuharica, zajedno sa suprugom, a koji je noćni vlak vozio po nekoliko zemalja, mirovinu odlučila provesti u Podgorju nedaleko od Virovitice.

Danas je baš lijepo ovdje, dobro se zabavljamo, a dala sam sve od sebe u povlačenju užeta – kaže Josipa. Aktivna je, kaže, vježba svaki dan, puno hoda, vozi bicikl, trči za psom, pa ima „kondiciju“. Divno joj je što se druži s kolegama u Podgorju, što im nikada nije dosadno, kaže.

Da joj je sada najljepše u životu, povjerila nam je Dubravka Šafer, frizerka u mirovini iz Orahovice.

Radila sam jako puno, od srednje škole, bila sam frizerka za muškarce i žene, a posla je uvijek bilo puno. No znala sam stati na vrijeme. Sada uživam, putujem, salon sam iznajmila, uspješan je, a ja sam sretna. Mirovine su male, no ja sam si nešto uštedjela sve ove godine pa mi je ipak lakše – kaže Dubravka koja ističe kako joj je na susretima uvijek lijepo te će doći i iduće godine. (www.icv.hr, mlo, Fotografije: Kristijan Toplak i Matija Rođak)

Skip to content