9. susret gradonačelnika i poduzetnika – Ivica Kirin: Cilj je jačanje lokalne samouprave kao servisa građana i gospodarstvenika

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Financijska stabilnost lokalne zajednice, efikasno gospodarenje otpadom i lokalni razvoj, kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem zajednice, strategija upravljanja državnom imovinom, poduzetničke zone te primjeri dobre prakse teme su o kojima se govorilo na 9. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika u Vodicama, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Projekt je to koji organiziraju poslovni tjednik Lider i Udruga gradova, a ove godine konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na konferenciji su otvorene brojne teme vezane uz rješavanje aktualne problematike, a s ciljem osnaživanja lokalne samouprave kao servisa građana i gospodarstvenika. Govorilo se, između ostalog, o budućnosti lokalne samouprave što se tiče decentralizacije financijskih sredstava i ovlasti, o tome kako riješiti problem sa zbrinjavanjem otpada te na koji način pametno upravljati resursima i uštedjeti novac i vrijeme. Naglasak je pritom bio na razvoju zajednice kroz gospodarstvo, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Na konferenciji su, uz predstavnike jedinica lokalne samouprave i gospodarstvenike, sudjelovali, među ostalima i ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar financija Zdravko Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac…

U FOKUSU GRAĐANI

Nezaobilazna tema Susreta bila je i državna imovina, odnosno rješavanje problema s neiskorištenim državnim vlasništvom, a svoju ulogu u ovome procesu trebale bi imati i jedinice lokalne samouprave, o čemu je govorio ministar Goran Marić.
Novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave predstavio je gradonačelnicima okupljenima u Vodicama ministar financija Zdravko Marić te je ujedno odgovarao na njihova pitanja i prijedloge i pojasnio nejasnoće.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin iskoristio je prigodu za pitanje o liberalizaciji instituta porezne tajne. Smatra da bi jedinicama lokalne samouprave Porezna uprava trebala osigurati tražene podatke.

Ministar Marić se složio da unutar sustava Porezne uprave ima prostora za pojednostavljenje procedura te obećao da će se raditi na tome da se olakša i pojednostavi komunikacija, ali i ustvrdio da institut porezne tajne ne postoji slučajno i da ga treba poštovati.

Tema o kojoj se dosta govorilo bila su i inovativna rješenja za pametne gradove 21. stoljeća, Riječi je bilo o razvoju pametnih autobusnih stanica i sličnim rješenjima koja će građanima omogućiti dostupnije i jeftinije usluge.

Smisao ove konferencije, kojoj su nazočili i brojni gospodarstvenici i predstavnici različitih kompanija, je i ugovaranje sastanaka koji će rezultirati novim poslovima i projektima, a taj dio je uspješno odrađen. Lijepo je imati uređene zgrade i ceste, nogostupe i biciklističke staze, no u fokusu moraju biti naši građani, zaključio je gradonačelnik Kirin. (virovitica.hr, lider.media, foto: lider.media)

.

Skip to content