6. VIROVITIČKI KRIŽNI PUT Više stotina vjernika povezani u pjesmi i molitvi

Radost, zajedništvo, mir i posebna povezanost osjetila se jučer na 6. Virovitičkom križnom putu koji je i ove godine okupio brojne generacije na hodu dugom oko 20 kilometara iz virovitičkog samostana, preko Rezovca, Čemernice i Požara, do župne crkve sv. Roka u Virovitici na koji su krenuli u jutarnjim satima.

Posebna je to prilika da se svaki vjernik preispita, da razmisli o vlastitom smislu, poslanju, vrijednostima života, kroz molitvu, pjesmu i promišljanje Božje riječi na 14 postaja Isusovog križnog puta.

Križni put, u kojem vjernici, i mali i veliki, cijeli dan hodaju jedni uz druge, pomažu si, druže i zajednički mole, ima duboku simboliku, smatra župnik fra Rozo Brkić.

-Upravo taj hod simbolizira ovaj naš život, naše hodočašće na zemlji, baš kao što naš sv. Franjo kaže: da smo na zemlji samo pridošlice. Na križnom putu jako mi je važna ta simbolika, okupi se puno ljudi, nekako imamo više vremena porazgovarati s drugima, pogledati ljude oko sebe, doživjeti ih. Upoznati ljude, zbližiti se, po tome je križni put jako važan -objašnjava fra Rozo Brkić koji ističe radost što ovaj događaj svake godine okuplja velik broj sudionika.

Svaki križni put je poseban, baš kao što je i svaki vjernik iz godine u godinu drugačiji. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

 

Skip to content