50 žena skrbilo o 350 starijih i nemoćnih osoba: Održana završna konferencija projekta „Imamo priliku“

Nakon uspješno provedene prve faze projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ , završnom konferencijom službeno je zaključena i druga faza provedbe projekta pod nazivom „Imamo priliku“. Nositelj je Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica koje je u suradnji s projektnim partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Virovitica i Centrom za socijalnu skrb Virovitica sudjelovalo u identifikaciji žena koje su zaposlene te u odabiru krajnjih korisnika.

Vrijednost projekta je 4.457,360,00 kuna, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85% i 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ostvareni svi projektni ciljevi

Konferenciju je otvorila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac koja je pozdravila sve nazočne i zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi ovog projekta. Istaknula je kako su projektom „Imamo priliku“ ne samo ostvareni već i nadmašeni ciljevi. Naglasila je da je ovaj projekt svim sudionicima bio dragocjeno iskustvo a posebnu zahvalu uputila je svim zaposlenim ženama koje su svakodnevno obilazile korisnike i u velikoj mjeri poboljšale kvalitetu njihova života.

Voditeljica projekta Željka Francetić ukratko je predstavila provedene aktivnosti te ostvarene ciljeve i rezultate.

Zahvaljujući ovom projektu 50 žena zaposleno je na 12 mjeseci i to od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine. Žene su odgovorno i savjesno pružale pomoć u dostavi namirnica i lijekova, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, higijeni, socijalnoj integraciji i slično te su svojim radom i aktivnostima poboljšale svoju materijalnu situaciju, ali i kvalitetu života starijih osoba kojima je potrebna takva pomoć. Projektom je krajnjim korisni-cima osigurana izvaninstitucionalna skrb i pružena mogućnost ostanka u vlastitom domu, čime se pridonijelo dostojanstvu življenja starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Projektom je bilo predviđeno 300 krajnjih korisnika, ali provedbom projekta, pokazalo se da su potrebe i interes puno veći, pa je taj broj do kraja projekta porastao na 350 krajnjih korisnika.

Uz osiguranu podršku i pomoć starim i nemoćnim osobama podijeljeno je 3600 paketa higijenskih potrepština. Na taj način je rasterećen je kućni proračun korisnika usluge, kojima je ovakva pomoć zasigurno dobro došla.

U svrhu što kvalitetnijeg provođenja projekta, ženama je nabavljeno 50 kompleta radne odjeće i obuće. Radi povećanja konkurentnosti na tržištu rada projektom je predviđeno stručno usavršavanje za 16 žena za obavljanje poslova gerontodomaćice.

Završna konferencija projekta “Imamo priliku” održana je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, a uz predstavnike partnerskih ustanova bili su nazočni i Grada Virovitice, Razvojne agencije VTA i žene zaposlene na projektu…

U ime Grada Virovitice nazočne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, koja je uz čestitke na uspješno provedenom projektu i pohvale na račun provoditelja projekta, izrazila želju za nastavkom projekta.

Očekuje se nastavak projekta

Budući da je Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica prvo u Virovitičko-podravskoj županiji započelo prvu fazu programa „Zaželi“ isto tako smo prvi u našoj županiji završili sa drugom fazom provedbe ovog projekta.

S obzirom na pozitivne rezultate ovog projekta za zajednicu nadamo se da će se uskoro raspisati poziv za treću fazu programa „Zaželi“ koji je najavljen od strane resornog ministarstva. Nastavak programa „Zaželi“ od velike je važnosti kako za nezaposlene žene tako i za korisnike ovog projekta. (ck-gdck-virovitica.eu, fotografije: M. Bašić)

Skip to content