349 kilometara za heroje Domovinskog rata: Sudionici ultramaratona „Od velikog do malog Vukovara“ prošli su kroz Viroviticu

U petak, 22. ožujka iz Vukovara je startao 2. memorijalni ultramaraton ˝Od velikog do malog Vukovara˝.

Cilj ovog ultramaraona, koji organiziraju Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“, Udruga rekreativnog trčanja „Nexe Team“ iz Našica te Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ je simbolično spojiti dva herojska mjesta – Vukovar i Sunju koji su do temelja uništena u Domovinskom ratu. Osim toga, maratonci na ovaj način „donose“ i odgovor Vukovaraca na legendarnu pjesmu Svena Laste ˝Piše Sunja Vukovaru˝.

IMG 1429

Prolazeći kroz brojna mjesta i gradove, na svom putu odaju počast ispred svih Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.
U subotu u poslijepodnevnim satima maratonci su stigli u Viroviticu gdje su ih dočekali i pozdravili virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac te predstavnici PU virovitičko-podravske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Virovitice. Tom prilikom svi zajedno odali su počast poginulim braniteljima i policajcima na Spomen obilježju pored Policijske uprave virovitičko-podravske.

Memorijalni ultramaraton kojim spajamo dva herojska grada, Vukovar i Sunju, dug je 349 kilometara, a sudjeluje 40-ak maratonaca iz više dijelova Hrvatske: Zagreba, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Slatine, Novske te iz Širokog Brijega iz BiH… Među maratoncima su i pripadnici HV-a, kao i MUP-a RH. Krenuli smo u petak, 22. ožujka u 21,00 sat iz Vukovara, a prema satnici, u Sunju bi trebali stići u nedjelju, 24. ožujka u 12,00 sati, rekao je Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca „Glasnici istine“.

IMG 1391

Među maratoncima je i jedan biciklist, Tomislav Kolec koji, kako kaže, u ovom ultramaratonu sudjeluje iz dva razloga.

Prvi je taj da sam i sam hrvatski branitelj te se na ovaj način poklanjam svim žrtvama Domovinskog rata. Drugi razlog je emotivne prirode. Moj otac je rodom iz Sunje, tamo sam proveo svoju mladost i za to mjesto me vežu zaista lijepi trenuci. Pola moga srca kuca za Viroviticu gdje sam rođen, gdje živim i imam obitelj, a druga polovica kuca za moju Sunju, rekao je Tomislav Kolec.

Utrka se održava uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, a podršku su dali i: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane, županije Virovitičko-podravska i Sisačko-moslavačka, zatim gradovi Vukovar, Sunja, Virovitica, Našice, Orahovica, Slatina, Grubišno Polje, Pakrac, Kutina te općina Nova Bukovica. Tu su i mnogobrojni sponzori, policijske uprave, sindikati MUP-a, DVD-i te brojne braniteljske udruge predvođene udrugom HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Grubišnog Polja, Pakraca, Sunje, Slatine. (virovitica.hr, vpz.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content