30 godina postojanja i rada – KUD Virovitica značajan je čimbenik u očuvanju tradicije i kulture ovog kraja

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Tridesetgodišnji rad i promicanje kulturne baštine, plesa i pjesme Podravine i podravskog kraja KUD Virovitica obilježio je svečanom sjednicom na kojoj su ujedno zaslužnima dodijeljena priznanja.

Pošto je dugogodišnji predsjednik Branko Počić bio odsutan, o značajnim aktivnostima tijekom proteklih 30 godina govorio je tajnik KUD-a Igor Juran, dok je sadašnji predsjednik Matija Gosler govorio o planiranim aktivnostima u narednom razdoblju.

U svom 30-godišnjem postojanju i radu Društvo je sakupilo brojne komplete ženskih i muških narodnih nošnji te imaju vlastite nošnje Slavonije, Podravine, Posavine, Zagorja, Like i Baranje. Danas broje 30-tak članova u folklornoj sekciji i 6 članova u glazbenoj sekciji, a kontinuitet rada daje im zalog za budućnost i u godinama koje slijede. Nastupali su na mnogim smotrama i susretima folklora diljem Hrvatske, od Slavonije, Podravine, Zagorja, Posavine, Gorskog Kotara pa sve do Dalmacije. Ljepotu hrvatskog folklora i narodnih nošnji prezentirali su i izvan granica Lijepe naše na brojnim nastupima u Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini…. Nastupili su u gotovo u svim TV emisijama serijala „Lijepom našom“ i „Razglednice iz Hrvatske“ te u emisiji „Kultura na radničkoj traci“ koje su se snimale u Virovitičko-podravskoj županiji.

KUD Virovitica danas je jedan od značajnih čimbenika u kulturnom amaterizmu grada, a njihov rad i kvalitetu prepoznao je i Grad Virovitica koji im je ove godine dodijelio Zahvalnicu za 30 godina rada i očuvanje tradicije i kulture.

Problem s kojim je KUD nosi je primjeren prostor za djelovanje, na što se osvrnuo i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica koji je ovom prilikom zahvalio članovima KUD-a na njihovu zalaganju u promicanju kulturne baštine ovog kraja. Istaknuo je kako će se nastojati riješiti prostor za njihovo djelovanje u sadašnjoj zgradi Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju nakon što projekt izgradnje novog Centra bude priveden kraju. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content