26. obljetnica oslobođenja grada Jajca oslobođenog u sklopu operacije Maestral u kojoj su veliki obol i žrtvu dali pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice

Tog 13. rujna, prije punih 26 godina, hrvatske vojne snage u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce nakon trogodišnje okupacije. U oslobođenju Jajca, u združenoj akciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, veliki obol pod zapovjedništvom Renata Romića dali su i pripadnici 81. gardijske bojne “Kumovi” iz Virovitice.

Tim povodom izaslanstvo Hrvatskog sabora i Virovitičko-podravske županije, u kojem su bili saborski zastupnik Josip Đakić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Virovitice te predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, odali su počast onima koji su poginuli u oslobođenju hrvatskog kraljevskog grada Jajca, kao i u akciji Maestral.

Prvo su odali počast Franji Ladanu Panceru prvoj žrtvi Domovinskog rata u BiH. Nakon toga su saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Josip Đakić kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u ime Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, te braniteljskih udruga, kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima virovitičke 81. gardijske bojne “Kumovi” na Plivskom jezeru, položili vijence i zapalili svijeće.

Na današnji dan, prije 26 godina, u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobođen je hrvatski kraljevski grad Jajce. U toj operaciji veliki obol i žrtvu dali su pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice. Njima i svima koji su položili živote za slobodan kraljevski grad Jajce, kao i u akciji Maestral, na ovaj način odajemo dužnu počast i zahvalu za sve ono što su učinili – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Uslijedio je mimohod ulicama Grada Jajca, te sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod Spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu Jajca položili vijence i zapalili svijeće. Vijenac je u ime Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića položio saborski zastupnik Josip Đakić, a virovitičko-podravski župan Igor Andrović je to učinio u ime Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i braniteljskih udruga, kao i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Virovitice te predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije, koje su sudjelovale u oslobođenju kraljevskog grada Jajca.

I ove godine sam došao odati počast žrtvama, ali i proslaviti dan oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To je moja obveza kao saborskog zastupnika, ali i kao pripadnika postrojbe koja je sudjelovala u oslobođenju ovog hrvatskog kraljevskog grada. Danas smo se sjetili svih naših prijatelja koji su utkali svoje živote u slobodu ovoga grada, naglašavajući povijesnu istinu da su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, u zajedničkim operacijama učinili puno toga dobroga za BiH – naglasio je Josip Đakić.
Veliki obol i žrtvu u oslobođenju Jajca u akciji Maestral, dala je 81. Gardijska bojna. Ona je u zajedništvu s 2. gardijskom brigadom Hrvatske vojske, oslobodila grad Jajce i produžila s napadom prema Mrkonjić Gradu, a zatim i Banja Luci te na tom potezu do hidrocentrale Jajce 2. Zbog svojih zasluga u oslobađanju grada Jajca, zapovjednik bojne slavnih “Kumova” Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić proglašeni su počasnim građaninom Grada Jajca.

Obilježavanje ovog događaja i ove godine potpisuje Udruga 13. rujan. Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine. U vojnoj operaciji “Maestral” u kojoj je oslobođen i hrvatski kraljevski grad Jajce, iz 81. gardijske bojne, poginuli su: satnik Ivica Sreš te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stjepan Rajnović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content