19. obljetnica oslobođenja vojnog objekta „Šištat“ u Virovitici

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak “Vukovi” iz Taborišta, jučer je obilježila 19. obljetnicu oslobađanja vojnog objekta Šištat, kada su 16. rujna 1991. godine nakon kratkotrajnog vatrenog okršaja oslobodili veliko spremište streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava uz prometnicu Virovitica – Grubišno Polje.Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak “Vukovi” iz Taborišta, jučer je obilježila 19. obljetnicu oslobađanja vojnog objekta Šištat, kada su 16. rujna 1991. godine nakon kratkotrajnog vatrenog okršaja oslobodili veliko spremište streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava uz prometnicu Virovitica – Grubišno Polje.
Okupljeni dragovoljci polaganjem vijenaca na Spomen obilježju na virovitičkom groblju odali su počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a nakon toga zaputili su se na Šištat kako bi još jednom evocirali uspomene na oslobođenje tog velikog vojnog spremišta streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava JNA.

U akciju se je krenulo noću 15. na 16. rujna 1991. godine na inicijativu samih „Vukova” kojima su pomogli i dragovoljci iz Milanovca, Sv. Đurđa i Čemernice. Objekt Šištat pao je pred jutro, a kada smo ušli u njega, zatekli smo značajne količine streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, što nam je tada itekako dobro došlo za daljnje ratovanje rekli su tom prigodom dragovoljci iz Taborišta posebno ističući da je za onakvu akciju u ono vrijeme trebalo veliko srce i jako puno hrabrosti u kojoj na sreću nitko nije poginuo.
Evociranju uspomena nazočila je su između ostalih i zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Željka Grahovac koja se je zahvalila svim dragovoljcima koji su u toj akciji sudjelovali i napravili veliki korak prema oslobađanju virovitičke vojarne 17. rujna.

Skip to content