18 godina od oslobođenja Šištata

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak “Vukovi” iz Taborišta, jučer je obilježila 18. obljetnicu oslobađanja vojnog objekta Šištat, kada su 16. rujna 1991. godine nakon kratkotrajnog vatrenog okršaja oslobodili veliko spremište streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava uz prometnicu Virovitica – Grubišno Polje.1 1253183402Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak “Vukovi” iz Taborišta, jučer je obilježila 18. obljetnicu oslobađanja vojnog objekta Šištat, kada su 16. rujna 1991. godine nakon kratkotrajnog vatrenog okršaja oslobodili veliko spremište streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava uz prometnicu Virovitica – Grubišno Polje.

2 1253183402Okupljeni dragovoljci polaganjem vijenaca na Spomen obilježju na virovitičkom groblju odali su počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a o svojim sjećanjima na oslobađanje tog velikog vojnog spremišta streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava JNA, na Šištatu su više rekli dragovoljci Domovinskog rata Željko Mandić i Mirko Vuletić.
U akciju smo krenuli noću na svoju inicijativu i uz pomoć dragovoljaca iz Milanovca i Sv. Đurđa. Objekt Šištat pao je pred jutro, a kada smo ušli u njega, zatekli smo značajne količine streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, što nam je tada itekako dobro došlo za daljnje ratovanje rekao je tom prigodom Željko Mandić, a Mirko Vuletić je između ostalog istakao da je za onakvu akciju u ono vrijeme trebalo veliko srce i jako puno hrabrosti u kojoj na sreću nitko nije poginuo.

3 1253183402Evociranju uspomena nazočili su između ostalih i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac, a gradonačelnik Kirin se je zahvalio svim dragovoljcima koji su u toj akciji sudjelovali i najavio skori prelazak Šištata sa MORH-a na Grad Viroviticu, te potrebu da se tada na dostojan način obilježi ovaj događaj.

Skip to content