10 GODINA ČLANSTVA RH U EU: Iza Grada Virovitice brojni realizirani projekti i dvije titule prvaka EU fondova

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju označio je prekretnicu ne samo u ujedinjenju Europe, već i u tranziciji i transformaciji same Hrvatske. Glavni ključ uspjeha nalazi se u EU fondovima koji su Hrvatskoj na raspolaganju od pretpristupnog razdoblja. Kao prvak EU fondova posljednjih godina ističe se Grad Virovitica koji je iskoristio brojne mogućnosti uz pomoć sufinanciranja projekata iz EU fondova, zbog čega mu je dodijeljena titula Najboljeg grada po povlačenju EU sredstava i to dvije godina zaredom – 2020. i 2021.

Virovitica je u potpunosti transformirala svoj izgled ulaganjem u izgradnju i obnovu grada i brojnih objekata javne namjene. U središtu grada uređeni su Dvorac Pejačević i Gradski park, Franjevački park uz crkvu sv. Roka te Mali park, koji postaju temeljna vizura grada, a ujedno označavaju glavnu okosnicu turizma i kulture. Uz pomoć sredstava iz EU fondova obnovili smo i opremili škole, vrtiće i društvene domove, izgradili kompletnu komunalnu infrastrukturu u poduzetničkim zonama III i Antunovac, a u prigradskom naselju Sv. Đurađ izgrađen je novi vrtić. Jedan od najvećih realiziranih EU projekata svakako je „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica“ u sklopu kojeg je izgrađeno novo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda. Uz ulaganje u odgoj i obrazovanje te izgradnju komunalne infrastrukture, naglasak samo stavili i na odgovorno gospodarenje otpadom. Osim toga, Grad se posebno zalaže za društvo i pojedinca. Projekti koji obuhvaćaju najpotrebitije zauzimaju značajno mjesto, a od iznimne važnosti su i projekti organizacija civilnog društva, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin dodavši da sve ovo ne bi bilo moguće bez stručnog i uigranog kadra Razvojne agencije VTA te gradskih službi i institucija koje kontinuirano rade na novim projektima za dobrobit građana.

20201021 134053 850x638 1

Ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund istaknula je kako EU fondovi omogućuju kontinuirani rast i razvoj u svim sferama, uključujući turizam, obrazovanje, prometnu povezanost i socijalne usluge.

Kada govorimo o sredstvima iz EU fondova, poseban doprinos vidljiv je i u poljoprivredi i gospodarstvu gdje su poljoprivrednici i poduzetnici u suradnji s Razvojnom agencijom VTA kroz mjere ruralnog razvoja i ostale financijske instrumente ostvarili sveukupno 8,1 milijun eura investicija, dodala je T. Harmund.

Ukupan iznos projekata Grada Virovitice od strane Europske unije u posljednjih deset godina iznosi 67,2 milijuna eura, što pokazuje usmjerenost na ulaganje u zajednicu. Ovo su samo projekti gdje je Grad Virovitica bio nositelj, a kada se dodaju oni koji su provedeni u suradnji s županijskim, državnim i ostalim institucijama, gdje je Grad bio partner, taj je iznos znatno veći (Studentski dom, Restoran i caffe bar Škola, Poduzetnički inkubator, Panonski drvni centar kompetencija…)

Grad Virovitica je tako ostvario kvalitetniji standard života za svoje sugrađane, te otvorio nove prilike za buduće naraštaje, istaknula je Tihana Harmund.

Skip to content